harperbury hospital | empty
01|05|06

Although overgrown and unkempt, The Common (as this part of Harperbury was known) still showed off Curtisís original ground plan with its huge open spaces punctuated by a scattering of buildings, all carefully screened by trees.





The buildings of The Common were all single storey, suited to children. (In the male and female sections, the buildings were of two or three storey construction).

This view south-east shows 6, The Common (nearest) and 7, The Common. Both buildings were more heavily secured but we eventually found a way in. There was nothing but bare, clean swept rooms, and they gave the impression of only recently closing.



The original cast-iron lamp posts were all still in-situ, partnered by their modern replacements. (And for those who are interested: that's a REVO Paisley.)



Looking east along the northern side of the schoolhouse clearly showed the 1930s schoolrooms and the 1960s Activity Block extension further to the east.



The view west from The Common (a circular roundabout forming the childrenís loop of Harperbury) hasnít changed since the buildings were erected: here we have the western facing side of 4, The Common and the northern facing windows of the school.



This view northeast shows the view around the circular The Common and the edge of 2, The Common (the next building to visit) and 1, The Common in the distance.



Getting into 2, The Common meant creeping around the edge of a huge hedge which effectively walled in the overgrown airing court to the south of the building.

This northern view of the building revealed a modern, central extension, but the rest shared the same red brick, grey slate of the other buildings.



The remains of a padded room were thrown haphazardly outside.